مقالات

آنتروتوکسمی

آنتروتوكسمي چيست؟

آنتروتوكسمي بيماري حيوانات علفخوار است. كه در اثر رشد و تكثير غيرمعمول باكتري كلستريديوم پرفرنجينس در دستگاه گوارش آنها بوجود مي­ آيد.

اين باكتري كه داراي پنج تيپ است. انواع مختلف سموم را توليد مي­كند كه با رها شدن اين سموم در دستگاه گوارش و يا جذب آن از دستگاه گوارش، ‌بيماري آنتروتوكسمي ايجاد مي­شود.

آيا نشانه­ هاي باليني بيماري آنتروتوكسمي حاصل از بيوتيپ­ هاي مختلف باكتري مشابه است؟

خير! آنتروتوكسمي مي­تواند به شكل­هاي مختلف ظاهر شود. مي­تواند باعث خونريزي در روده ­ها شود. يا باعث مرگ سلول­هاي روده اي گردد كه با چشم ديده مي ­شود. با اين همه در آنتروتوكسمي ممكن است ضايعات دستگاه گوارش با چشم ديده نشود. و در اثر جذب سموم باكتريايي، حيوان بدون علائم دستگاه گوارش تلف گردد.

چرا آنتروتوكسمي به وجود مي­آيد؟

باكتري كلستريديوم پرفرنجينس هميشه در دستگاه گوارش و در خاك و محيط يافت مي­شود. ولي اين باكتري همراه با رشد و تكثير خود در دستگاه گوارش، از طريق مدفوع حيوان، دفع مي­گردد و باعث بيماري نمي ­شود. اما اگر به عللي از جمله پرخوري و تغيير جيره غذايي و يا استفاده بيش از حد از غلات در جيره غذايي حيوانات، حركات دستگاه گوارش كند شود يا متوقف گردد، بر تعداد اين باكتري­ ها در دستگاه گوارش افزوده شده و با توليد سم باعث بيماري آنتروتوكسمي مي­شوند.

 

براي كنترل آنتروتوكسمي چه مي­توان كرد؟

با اجتناب از تغيير سريع جيره غذايي حيوانات و جلوگيري از پرخوري بخصوص از علوفه­ هاي سبز و پرآب و واكسيناسيون دام­ها با واكسن مي­توان از بيماري آنتروتوكسمي جلوگيري كرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *